Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • 0216 410 5533

38 Endemik Bitki Bulundu!

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde tabiatı koruma alanında Sülüklü Göl'de yeni bitki türlerinin keşfedildiği açıklandı.

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde tabiatı koruma alanında Sülüklü Göl'de yeni bitki türlerinin keşfedildiği açıklandı.

Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencisi Salih Sercan Kanoğlu'nun yüksek lisans tezi kapsamında, Sülüklü Göl çevresinin bitki çeşitliliğini araştırması üzerine alanda, 79 familya ve 227 cins altında toplam 406 bitki teşhis edildiği ve 38 endemik tür bulunduğu eklendi.

Endemik türler, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'ne (IUCN) göre değerlendirildi. Buna göre vahşi yaşamda soyu tükenmek üzere olan abant çiğdemi (crocus abantensis, Baytop&B.Mathew) ve cüce şincar (onosma subulifolia, H.Riedl.) isimli iki bitki türü tespit edildi. Narin kategorisinde 4, tehdide yakın 5 ve az riskli düzeyinde yer alan 23 bitki saptandı.

 
Sülüklü Göl araştırması sırasında, Abant Gölü çevresinde yapılan rastgele bir arazi çalışmasında yeni bulunan yerin oldukça önemli olduğu belirlendi.

Araştırmanın sonuç kısmında, bölgenin korunması için alanın odunsu bitkiler açısından çok zengin olduğu açıklanarak alana doğal bir arboretum özelliği verdiği bu yüzden korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiği eklendi.

Whatsapp ile ulaşın