Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • 0216 410 5533

Azmin Sonucu!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde 16 yıllık uğraş sonucunda geliştirilen ve dünyanın en iri cevizi niteliğinde olan kırmızı cevizin, Türk tarımına kazandırıldığı belirtildi. KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde 16 yıllık uğraş sonucunda geliştirilen ve dünyanın en iri cevizi niteliğinde olan kırmızı cevizin, Türk tarımına kazandırıldığı belirtildi. KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, daha önce 4 ceviz çeşidinin ıslah ve tescilini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sütyemez, Türk tarımına kazandırılan çeşitlerin, ülkede aranılan türler arasında yer aldığını dile getirerek, "Maraş 18" ismini verdiği cevizin iç kurduna karşı son derece dayanıklı bir çeşit olduğunu vurguladı.

 
KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez konuşmasında, gelişitirdikleri 'Sütyemez 1' adındaki ceşitin standart türler arasında dünyanın en iri cevizi olduğunu da belirtti. Ayrıca ceviz yetiştiriciliği dünyasına salkım ceviz tabirini üniversite olarak sağlamış olduklarını da ifade eden Sütyemez, 'Maraş 12' isimli cevizin bir salkımında yaklaşık 25 kadar ceviz bulunduğunu da açıkladı.

Sütyemez, ıslah çalışmalarıyla yetinmeyip ülkeye bir şeyler kazandırmanın azmi içinde olduklarını ifade ederek, 16 yıllık çalışmanın sonunda tüketicilerin çok ilgisini çekecek olan kırmızı renkli çalışmasının tamamlandığını kaydetti. 16 yıllık bir çalışma sonucu elde edilen bir başarı olduğunu anlatan Sütyemez, kırmızı cevizin tüketicilerin de dikkatini çekeceğini belirtti. Kırmızı ceviz çalışmasının sonuçlarını almaya başladıklarını vurgulayan Sütyemez, kırmızı iç rengiyle ceviz ıslah çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdıklarını ve standart ceviz çeşitlerine göre iç rengi kırmızı olan bir ceviz genotibini geliştirdiklerini kesin bir şekilde belirtti.

Sütyemez, geliştirdikleri kırmızı ceviz çeşidinin lezzet ve tadıyla standart cevizlerden bir farkının bulunmadığını söyledi. Kırmızı renge sahip cevizin önemli bir piyasa da bulacağına inandığını vurgulayan Sütyemez, yeni çeşitle ilgili üretim çalışmalarına başlayacaklarını, 2015 yıldan itibaren de bahçelerin kurulacağını açıklayarak Türkiye'de ilk dünyada ikinci olan kırmızı ceviz çeşidinin kısa zamanda tüketicilerin hizmetine sunulacağını duyurdu.

Whatsapp ile ulaşın